czwartek, 19 marca 2015

Babeczki z jagodami.

Pamiętam z dzieciństwa słodkie jagodzianki. Jadłam je często, szczególnie na wakacjach u babci :) Pamiętam ich smak chociaż nie miałam ich w ustach już kupę lat a te z dzisiejszych marketów to nie to samo....
Jestem w posiadaniu paru babcinych słoiczków z jagodami, ale zamiast jagodzianek zrobiłam moje ukochane babeczki :)
Wyszły pyszne, puszyste i mokre. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem wychodzą. Polałam je dodatkowo czekoladą dla efektu i dla smaku :)


Składniki:

Mąka 2 szklanki
Cukier 1/2 szklanki
Szczypta soli
Proszek do pieczenia 2,5 płaskie łyżeczki
Jajka 2 sztuki
Maślanka 1 szklanka
Olej 1/2 szklanki
Wybrane nadzienie ( u mnie jagody)

Sposób przyrządzenia:

W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, cukier, sól, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (jajka, maślanka, olej). Łączymy składniki z obu misek i mieszamy łyżką, ciasto powinno być grudkowate.

Do foremek wkładamy część ciasta a na to po łyżce jagód.


Przykrywamy kolejną częścią ciasta.


I pieczemy 20 min w 200 st.C


Jako ciekawostkę powiem wam, że z tego samego przepisu tylko z podwójnej porcji robię ciasto, więc spokojnie możecie go użyć do innych wypieków :) Przy cieście trzeba też dodać jakieś 20 minut bo inaczej się nie upiecze.

Pozdrowionka!

2 komentarze:

  1. Ślinka mi pociekła i teraz to już biegnę sobie zjeść czekoladę, bo takich pyszności to nie mam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kradnę Twoje przepisy, będę pichcić na święta:))

    OdpowiedzUsuń