Wuzetka to to nie jest, ale też jest bardzo pyszne :) Zamiast w tradycyjnej blaszce to ciasto zrobiłam w tortownicy. Jest nie tylko bardzo smaczne, ale i prezentuje się ciekawie...polecam je wam ze względu na to, że szybko się je robi, jest mokre i nie przesłodzone :)
Przepis na biszkopt:
4 jaja
3/4 szkl cukru
1/2 szkl mąki
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z szczyptą soli i cukrem. Gdy są już sztywne dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 35min w 160C
Moja tortownica ma 24cm średnicy i ciasta w zupełności wystarcza.
Przepis na nadzienie:
500g śmietany 36%
1/2 szkl cukru
Wszystko ubijamy mikserem aż bitą śmietana będzie sztywna. Biszkopt kroimy na pół i przekładamy go bitą śmietaną. Zostawiamy trochę na udekorowanie.
Przepis na polewę:
100g masła
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier puder i mieszamy na małym ogniu aż wszystko ładnie się rozpuści. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao i mleko i dobrze mieszamy.
Wykładamy na ciasto. Można zrobić jedną warstwę, chwile poczekać aż zastygnie i położyć drugą wtedy polewa będzie grubsza. Dekorujemy kleksami z bitej śmietany.
I jak wam się podoba takie ciasto? :)
Mmmmm wygląda pysznie :) chętnie spróbuje go zrobić :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i wręcz bajkowo!:)
OdpowiedzUsuń