piątek, 12 czerwca 2015

Czekoladowe babeczki nadziane masą kawową z białą czekoladą

Któregoś pięknego dnia zakupiłam pierwszy numer Domowych Słodkości od DeAgostini (więcej na temat kolekcji poczytacie TUTAJ) i powiem wam, że wciągnęło mnie totalnie...tam są takie fajne przepisy...i proste na dodatek :) Dzisiaj nadziane, czekoladowe babeczki.

Przepis nieco zmodyfikowałam na własne potrzeby :)


Zdjęcie moje :)

Składniki:
250g czekolady (w przepisie jest gorzka, ale ja użyłam mleczną bo jestem łasuchem :)
150g białej czekolady
150ml śmietanki 30%
1 łyżka świeżo zmielonej kawy
W przepisie jest łyżka likieru kawowego, ale ja nie lubię słodyczy z alkoholem, więc sobie odpuściłam.

Przygotujcie również 40 mini papilotek i pędzelek do nakładania czekolady.

CZEKOLADOWE FOREMKI:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wkładamy jedną papilotkę w drugą. Wlewamy do środka niewielką ilość czekolady i smarujemy pędzelkiem tak aby całe jej wnętrze było pokryte czekoladą. Odstawiamy do lodówki. Zanim czekolada zastygnie robimy krem.

Rada: Jeśli po wyjęciu foremek widać prześwity nałóż kolejną warstwę czekolady. Lepiej dać więcej niż potem ma się połamać :)

KREM:

Śmietankę razem z kawą podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć ściągamy z kuchenki. Białą czekoladę rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Przelewamy przez sito gorącą śmietanę wraz z kawą do białej czekolady i mieszamy aż wszystko ładnie się rozpuści. Miksujemy masę aż zgęstnieje i będzie puszysta.
Wstawiamy do lodówki aż masą zgęstnieje na tyle, żeby ładnie można było ją wycisnąć przez rękaw cukierniczy, albo inny sprzęt do nakładania kremów. U mnie trwało to ponad godzinę.

Przepis prosty, masa pyszna i można zadziwić gości, bo babeczki wyglądają jak z cukierni :)


Powodzenia!

4 komentarze:

  1. Smakowite! W ogóle to super pomysł z czekoladowymi wafelkami. Akurat mam takie silikonowe foremki i na pewno też zrobię takie wafelki. Jestem urzeczona. A myślisz, że dałoby radę usztywnić czekoladę na kształt wafli, wyjąć z foremek, wlać do środka ostudzoną galaretkę i wstawić do lodówki, żeby były takie wafelki z galaretką z owockami? Może lepiej zrobić galaretkę osobną i podziabać na małe kawałki i upakować do środka, a na to wsio bita śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można by zrobić czekoladowe wafle. Trzeba by tylko zrobić grubszą warstwę...no i ten pomysł z galaretką też jest bardzo ciekawy. Myślę, że jakby zastygło w środku to mogłoby to super wyglądać tylko musiałaby już być na prawdę zimna, żeby czekolada się nie rozpuściła :)

      Usuń
  2. Babeczki wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurcze ale to pysznie wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń